BOGATA POVIJEST MEĐIMURJA BIT ĆE PREDSTAVLJENA NA JEDNOM MJESTU

AktivnostiComments are off for this post.

BOGATA POVIJEST MEĐIMURJA BIT ĆE PREDSTAVLJENA NA JEDNOM MJESTU

Potpisani ugovori za opremanje Muzeja nematerijalne baštine u čakovečkom Starom gradu

 Dvije godine od početka građevinskih radova na obnovi i rekonstrukciji fortifikacije čakovečkog Starog grada,  potpisivanjem ugovora o opremanju Muzeja nematerijalne baštine, koji je upriličen u srijedu, 3. ožujka, ovaj najveći i najkompliciraniji kulturni projekt u Međimurju ušao je u posljednju fazu.

Možemo biti ponosni na projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije našega Staroga grada, najvrednijeg spomenika feudalne baštine u Hrvatskoj, uz koji su vezane tolike zanimljive povijesne priče koje svjedoče o bogatoj povijesti i vrijednoj baštini Međimurja. Zahvaljujući ovom projektu iznimna kulturna i povijesna baština bit će predstavljena na jednom mjestu, na veliku radost Međimurki i Međimuraca, ali i turista iz naše zemlje i inozemstva. Ovaj projekt, vrijedan 40 milijuna kuna, koji financiraju  Međimurska županija i Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija – Investicijska potpora u kulturi i očuvanje baštine, najvredniji je, najskuplji i najkompliciraniji kulturni projekt u cijeloj povijesti Međimurja – naglasio je na potpisivanju ugovora Matija Posavec, župan Međimurske županije.

 Na današnjoj svečanosti potpisan je ugovor za izradu namještaja za muzejski postav, koji je Muzej Međimurja Čakovec sklopio s tvrtkom PRIMAT RD, zatim za izradu obloga, reljefa i maketa, koji je  potpisan s predstavnicima tvrtke Drvni centar Filo, te za izradu hiperrealističnih skulptura povijesnih likova i legendi te povijesne replike oružja, koji je potpisan s turskom tvrtkom – KALEMZEN KÜLTÜR SANAT.

Potpisivanjem ugovora o opremanju novog muzeja nematerijalne baštine primaknuli smo se samom završetku ovoga vrijednoga projekta. Danas smo potpisali te ostvarili i prvu suradnju s turskom tvrtkom koja će za naš muzej izraditi hiperrealistične lutke koje će biti postavljene u tamnici Starog grada. Tvrtka Drvni centar Filo za novi će postav izraditi reljefe, makete i obloge, a posebno me veseli da će Matija Filo, naš mladi akademski kipar, osmisliti i prezentirati legendu o pozoju, izraditi repliku dravske šajke i čardaka iz vremena turskih osvajanja te veliku maketu Starog grada s povijesnim prikazom njegovog razvoja kroz stoljeća.  Kada uskoro budu završeni i radovi na opremanju imat ćemo muzej u kojem će na jednom mjestu, na moderan i atraktivan način, biti predstavljena naša bogata povijest i nematerijalna kulturna baština Međimurja – istaknula je Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec.

Novi će muzej biti prilagođen osobama s invaliditetom te slijepim i slabovidnim osobama, tako je potpisan i ugovor  s tvrtkom Tiflo Globus o izradi taktilnog plana prostora muzeja, audio deskripcije na čak četiri jezika te natpisa i mapa na Brailleovom pismu.

Preda mnom je veliki izazov, jer svaka od skulptura koju ću izraditi nosi tehničke izazove koje treba riješiti. No, oduševljen sam da sam dobio priliku raditi na ovom iznimnom kulturnom projektu. Skulpture ću raditi od različitih materijala, pa će tako pozoj na primjer, imati tijelo od bakra a rep od bronce. Jako se veselim ovom izazovu – rekao je akademski kipar Matija Filo.

Atraktivne hiperaktivne lutke koje će biti postavljene u tamnici Starog grada izradit će turska tvrtka koja ima veliko iskustvo u izradi i opremanju muzejskih postava.

Iskustvo koje smo stekli radeći s nizom muzeja u Turskoj primijenit ćemo i u izradi ovih lutaka za čakovečki muzej. Mi ćemo se potruditi da ovaj posao napravimo na najbolji mogući način i vjerujem da će posjetitelji ovoga muzeja biti jako zadovoljni – poručio je Sinan Ceci iz turske tvrtke KALEMZEN KÜLTÜR SANAT.

Muzej nematerijalne baštine Međimurja bit će uređen kao suvremeni  i inovativan postav s edukativnim sadržajima koji su vezani uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine, od tradicijskih umijeća, jezika i glazbe, međimurskih mitova i legendi, do povijesnog kompleksa Starog grada, njegove obrane, zatočenika u tamnici dvorca, do replika oružja i opreme.

Svojom ponudom i prezentacijom građe novi će muzej značajno obogatiti ne samo kulturnu i turističku ponudu Međimurja, već i sjeverozapadne Hrvatske, ali i naše zemlje, pa i središnje Europe kojoj gravitiramo – rekao je župan Međimurske županije.

Nositelj ovoga vrijednoga projekta je Međimurska županija, a projektni partneri su Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Međimurske županije.


Top
Kontakt obrazac

MATEJA ŽIVČEC<br><br> Administrator projekta<br><br> +385 49 600 075<br> mateja.zivcec@redea.hr

    X
    Skip to content