ODRŽANE RADIONICE IZRADE TRADICIJSKOG GLINENOG POSUĐA NA LONČARSKOM KOLU

AktivnostiComments are off for this post.

ODRŽANE RADIONICE IZRADE TRADICIJSKOG GLINENOG POSUĐA NA LONČARSKOM KOLU

U sklopu projekta “Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine” od 22. do 27. ožujka 2021. održan je prvi ciklus radionica: “Upoznavanje vještine izrade tradicijskoga glinenog posuđa na lončarskom kolu” u Muzejsko-informativnom centru (MIC) Muzeja Međimurja Čakovec. Voditeljica radionica bila je gospođa Đurđica Horvat.

Na radionicama su sudjelovale razne ciljane skupine:

  • polaznici waldorfske skupine Sunčeka, vrtić Cipelica, u pratnji odgojiteljice Milane Hozmec, zdravstvene voditeljice Branke Ivaci, pedagoginje Maje Trstenjak i ravnateljice Gordane Šoltić Siladi
  • dio djelatnika Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec
  • dio članova Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije (DOSTI)
  • dio članova Udruge slijepih Međimurske županije
  • dio korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Novinščak

Đurđica Horvat („Domaća radinost Horvat“) jedna je od ukupno trojice nositelja kulturnoga dobra Tradicijskoga lončarstva na području sjeverozapadne Hrvatske upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-3618, a da potječe iz Međimurja. Osim nje, nositelji su i Lovro Pergar iz Zasadbrega i Graditeljska škola iz Čakovca.

Đurđica Horvat (rođ. 16. ožujka 1958.) potječe iz poznate lončarske čakovečke obitelji Lesjak, a lončarski zanat učila je uz svojega djeda Ivana Lesjaka boraveći u radionici od malih nogu. Profesionalno se lončarskim zanatom bavi od svoje 18. godine. Vodila je svoj vlastiti obrt „Terakota“ koji je bio prepoznatljiv u Međimurju, ali i diljem Hrvatske. Sa suprugom Antunom Horvatom otvorili su zajednički „Domaću radinost Horvat“ i izrađivali oslikane minijature tradicijskoga međimurskog posuđa kao suvenire. Uz to su održavali i demonstracijske radionice za djecu i turističke grupe na svojem posjedu u Svetom Urbanu u prekrasnom prirodnom okruženju. Suprug je nažalost preminuo, pa obiteljsku tradiciju dalje održava Đurđica sama.

Radionice su bile teorijsko-praktične s naglaskom na lokalnom specifičnom umijeću izrade predmeta, a svaki je polaznik izradio svoj vlastiti personalizirani suvenir koji je ponio kući.

Održano je ukupno 10 radionica. Radionice od ponedjeljka do petka zbog epidemioloških su mjera bile organizirane za rad s unaprijed dogovorenim skupinama, a na radionicu u subotu, uz ograničen broj sudionika, ulaz je bio slobodan.

Top
Kontakt obrazac

MATEJA ŽIVČEC<br><br> Administrator projekta<br><br> +385 49 600 075<br> mateja.zivcec@redea.hr

    X
    Skip to content