PREDSTAVLJEN PROJEKT “REKONSTRUKCIJA I REVITALIZACIJA FORTIFIKACIJE STAROG GRADA ČAKOVEC U MUZEJ NEMATERIJALNE BAŠTINE”

AktivnostiComments are off for this post.

PREDSTAVLJEN PROJEKT “REKONSTRUKCIJA I REVITALIZACIJA FORTIFIKACIJE STAROG GRADA ČAKOVEC U MUZEJ NEMATERIJALNE BAŠTINE”

Nakon potpisa Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine, koje je održano prošli tjedan u Vladi Republike Hrvatske, u Starom gradu održana je prezentacija projekta, kako bi javnost dobila uvid u to što se točno očekuje u sljedeće tri godine i čime će provedba projekta rezultirati. Tako je rečeno da će se projektom rekonstruirati fortifikacija Starog grada i revitalizirati u suvremeni Muzej nematerijalne baštine sa suvenirnicom i edukativnim sadržajima vezanim uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine. Ukupan iznos prihvatljivih troškova iznosi tek nešto manje od 41 milijun kuna, od čega će se oko 35 milijuna financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Na predstavljanju projekta sudjelovali su predstavnici svih partnera, odnosno Međimurske županije kao nositelja projekta, zatim REDEA-e kao partnera zaduženog za koordinaciju provedbe cjelokupnog projekta, kao i Muzeja Međimurja Čakovec zaduženog za razvoj sadržaja budućeg muzeja nematerijalne baštine te Turističke zajednice Međimurske županije koja će preuzeti odgovornost za promociju projekta na turističkim tržištima. Tom je prigodom direktorica REDEA-e i voditeljica projekta Sandra Polanec Marinovićnaglasila kako je projekt bio prijavljen na jedan od najkompleksnijih natječaja za što je bila ključna suradnja širokog kruga stručnjaka, uključujući i Konzervatorski odjel u Varaždinu koji će sudjelovati i u timu za provedbu projekta. „Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, prema mišljenju stručnjaka i konzultanata, najkompleksniji je i najteži koji je dosad objavljen u Hrvatskoj, što dokazuje i više od 1000 stranica projektne dokumentacije, bilo je 453 pitanja i odgovora zainteresiranih strana, uz izmijene natječajne dokumentacije. Ocjenjivanje provodi SAFU iz Zagreba, kroz njih prolazi milijarde kuna za projekte iz cijele Hrvatske, rade prema jasnih procedurama i jednom kada se dokumentacija preda više se ne može mijenjati, osim u 7 koraka provjere jesu li svi potrebni dokumenti priloženi. Nakon 6 koraka ocjenjivanja koje smo uspješno prošli, dobili smo jako visoke bodove, što znači da je projekt ocijenjen kao jako kvalitetan, nakon čega je došlo do odluke o financiranju što je i posljednji, 7. korak“, zaključila je direktorica.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan pobliže je predstavila budući Muzej nematerijalne baštine, od izvorišta ideje do koncepta devet muzejskih jedinica koje će se odnositi na demografiju, školstvo, jezik i glazbu, ples i glazbene sastave, zatim zanate vezane za nematerijalnu baštinu, međimurske mitove i legende, te zatvorenike u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja. „Moram zahvaliti bivšem ravnatelju Muzeja, Vladimiru Kalšanu koji je napisao prvi idejni koncept izgleda novog muzeja, čiji je postav zamišljen vrlo dinamično i uz upotrebu modernih tehnologija koje će posjetitelje stimulirati na više osjetnih razina, ne samo vizualno, već i zvukovno i osjetno. Suvremeni osviješteni posjetitelji više se ne mogu zadovoljiti klasičnim stalnim postavom i žele biti dio same priče. Iz tog razloga uključit ćemo inovativne muzejsko prezentacijske tehnologije, kao što su 3D mapping tehnologije, programski prikaz, virtualna stvarnost, multimedijski ekrani, prikazi 4D tehnologija doživljaja mirisa, dima, vibracija zvukova, hiperrealistične skulpture…“, naglasila je ravnateljica te objasnila ujedno da je stalni postav u potpunosti tehnološki prilagođen za osobe s invaliditetom i za osobe s oštećenjem vida i u sluha.

U ime nositelja projekta, Međimurske županije, obratio se župan Matija Posavec koji je rekao kako je ovo jedan ključan trenutak u međimurskoj baštini, jer se radi o najvrednijem ulaganju u kulturu na području cijelog sjevera Hrvatske, a u Međimurju svakako u ovih 25 godina. „To je projekt kojim velika većina novaca dolazi iz europskih fondova, a ne iz naše lokalne ili nacionalne blagajne, to mu je još jedna dodana vrijednost, uz sve one koje ćemo dobiti u daljnjem turističkom, kulturnom, povijesnom, ali i gospodarskom smislu, u vidu razvoja cijelog Međimurja“, jasan je bio župan Posavec koji je iskoristio priliku i zahvalio svima onima koji su pune dvije godine radili na ovom projektu, kao najtežem i najkompleksnijem dosad, s obzirom na omjer financija kojeg je trebalo potrošiti, ali i vrijeme, resurse te dokumentaciju koju je trebalo pribaviti da bi on došao do točke gdje smo danas. „Zajedno smo u jednom timskom radu prošli niz evaluacijskih koraka i ponosan sam da smo u tomne ponovo bili najbolji, što je još jedan dokaz da imamo najkvalitetniju razvojnu agenciju u Hrvatskoj, da imamo u Županijskoj upravi ljude koji znaju napraviti posao na jednoj zavidnoj razini po europskim standardima, uz kvalitetnu turističku zajednicu i sve službe koje su dokazano dobro ekipirane. Ne pronalaze svakodnevno ovakvi projekti, no upravo zbog te ekipiranosti, danas naša Županija privlači najviše sredstva iz europskih fondova“, zaključio je međimurski župan.

Veliki posao je odrađen kako bi se osigurala ovako značajna sredstva za očuvanje i oživljavanje izrazito vrijednog kulturnog spomenika, ali provedba koja predstoji predstavlja mnogo veći izazov kako bi se osigurali sadržaji će biti prilagođeni potrebama i preferencijama turista u potrazi za inovativnim sadržajima te očekivani utjecaj na broj turističkih dolazaka i noćenja, ali i na rast malih i srednjih poduzeća, prvenstveno u djelatnosti ugostiteljstva i smještaja.

Top
Kontakt obrazac

MATEJA ŽIVČEC<br><br> Administrator projekta<br><br> +385 49 600 075<br> mateja.zivcec@redea.hr

    X
    Skip to content