ZAPOČELA OBNOVA FORTIFIKACIJE STAROGA GRADA U ČAKOVCU

AktivnostiComments are off for this post.

ZAPOČELA OBNOVA FORTIFIKACIJE STAROGA GRADA U ČAKOVCU

Radovi na obnovi vanjske zgrade – fortifikaciji Starog grada u Čakovcu započeli su 18. lipnja 2018. godine. Nakon nekoliko desetljeća zapuštenosti konačno je stigao čas da i ova povijesno vrijedna i jedinstvena obrambena arhitektura iz razdoblja stolovanja obitelji Zrinski u Međimurju napokon zasja novim sjajem. Ne radi se samo o obnovi i prijeko potrebnom estetskom zahvatu, već i o kompletnoj revitalizaciji kompleksa novim sadržajem.

U sklopu fortifikacije planirano je otvorenje zasebnog Muzeja nematerijalne baštine Međimurja pod nazivom Riznica Međimurja. Kustosice Muzeja Međimurja Čakovec u suradnji s arhitekticom Mladenom Ahmetović Štemberger marljivo rade na pripremi detaljnog scenarija sadržaja i izgleda samog muzeja. Muzej će se prostirati na dva kata: gornji kat će prezentirati sva zaštićena nematerijalna kulturna dobra Međimurja, vjerovanja, mitove i legende našeg kraja, dok će prizemni dio u sklopu kojeg se nalazi prostor manjeg bastiona (tzv. diskač) i ćelije prezentirati povijesni presjek nastanka same utvrde, povijesni razvoj oružja, obranu i sustav zaštite Međimurja u razdoblju Zrinskih te zatvorenike Starog grada kroz sva povijesna razdoblja. U sklopu muzeja isplanirana je i edukativna prostorija za radionice s najmlađima, dok će na terasi iznad ulaznog bastiona biti smješten muzejski kafić s dostupnim vidikovcem na tornju i multifunkcionalnom terasom pogodnom za razna kulturna događanja manjeg obima. U sklopu obnove ojačat će se i sanirati postojeći bedemi uz rekonstrukciju porušene barokne katnice iz 18. stoljeća uz južni dio bedema. U njoj će biti u prizemlju smještena prostorija za prodaju ulaznica sa suvenirnicom i infocentrom, sanitarni čvor za posjetitelje, tehničke i spremišne prostorije. Na katu iznad biti će galerijsko-izložbeni prostor. Ugradit će se i liftovi te će kompletan sadržaj biti dostupan i osobama s invaliditetom, a posebna pozornost obratit će se prilagodbi novog muzeja osobama sa slabijim ili oštećenim vidom.

Očekivani završetak kompletnih radova s unutarnjim uređenjem je 30. travnja 2020. godine. Kompletan iznos projekta: Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine iznosi 40.802.742,56 kuna. Projekt je sufinanciran u visini od 85 % iz strukturnog fonda OP Konkurentnost i kohezija – Investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine, u vrijednosti od 34.682.283,12 kuna. Glavni investitor i vodeći partner na projektu je Međimurska županija. Projektni partneri su, osim Muzeja Međimurja Čakovec, Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA i Turistička zajednica Međimurske županije.

Izvođač radova izabran javnim natječajem je međimurska tvrtka Đurkin d.o.o. u zajednici s Team građenjem d.o.o. Za vrijeme radova parkiralište kod Starog grada zatvoren je za javnost (osim posjetitelja muzeja i pivnice).

Top
Kontakt obrazac

MATEJA ŽIVČEC<br><br> Administrator projekta<br><br> +385 49 600 075<br> mateja.zivcec@redea.hr

    X
    Skip to content